LeeuwenMoed

Het effect van span of control op effectief leiderschap

Wat is span of control? Leeuwenmoed voor effectief leidinggeven

In de wereld van leiderschap en management is het concept van span of control een essentieel concept dat vaak over het hoofd gezien.

Span of control bepaalt niet alleen hoeveel mensen een leidinggevende effectief kan aansturen, maar heeft ook invloed op de betrokkenheid, vitaliteit en algeheel welzijn van het team.

Wat is een span of control?

De span of control verwijst naar het aantal mensen dat een manager rechtstreeks aanstuurt. Binnen de span of control bestaat een spanwijdte, wat de hoeveelheid mensen aangeeft waaraan de manager direct leiding geeft.

Hoe kleiner de span of control, hoe meer persoonlijk contact er kan zijn tussen de manager en de medewerkers.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk: in een bedrijf met 8 medewerkers en 1 manager is de span of control van die manager dus 8 medewerkers.

Praktijkvoorbeeld

Recentelijk was ik bij een zorginstelling waar de span of control maar liefst 40 medewerkers groot was.

Toen ik aan de leidinggevende vroeg of ze wist hoe haar teamleden zich voelden, was het antwoord ontluisterend: “Dat weet ik eigenlijk niet.”

Dit gebrek aan connectie en inzicht kan leiden tot desillusie, uitval en verloop binnen het team.

Concrete stappen

Gelukkig zijn er concrete stappen die organisaties kunnen nemen om deze problemen aan te pakken en een gezonde werkomgeving te creëren waarin medewerkers gedijen.

  • 1 Investeer in leiderschap

Het is van belang leidinggevenden te selecteren die niet alleen taakgericht zijn, maar ook mensgericht. Door te investeren in hun leiderschapsontwikkeling kunnen zij de benodigde vaardigheden en inzichten verwerven om effectief om te gaan met hun teamleden en hun welzijn te bevorderen.

  • 2 Beperk de teamgrootte

Een optimale span of control ligt doorgaans rond de 10 medewerkers. Dit stelt leidinggevenden in staat om voldoende tijd en aandacht te besteden aan elk individu, hun behoeften te begrijpen en ondersteuning te bieden waar nodig. Zo’n kleinere teamgrootte bevordert ook een gevoel van verbondenheid en samenwerking binnen het team.

  • 3 Richt je op brede doelen

Naast productiedoelen is het essentieel om doelen te stellen die de betrokkenheid, vitaliteit en werkgeluk van medewerkers vergroten.

Door een evenwichtige focus te leggen op zowel de resultaten als het welzijn van het team, kunnen organisaties een positieve werkcultuur creëren waarin medewerkers gemotiveerd en betrokken zijn.

Als (aankomend) leidinggevende is het van groot belang om je eigen leiderschap tegen het licht te houden en te streven naar verbetering.

Wil je meer weten over het versterken van jouw leiderschap en hoe je een gezonde werkomgeving kunt creëren, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta  klaar om vrijblijvend met je in gesprek te gaan en je te ondersteunen op je leiderschapsreis. Bel 06-128 62 184 of stuur een e-mail naar info@leeuwenmoed.nl voor meer informatie.

Een leiderschapstraining kan op maat worden gemaakt voor jouw organisatie, en het is tevens mogelijk om een persoonlijke 1-op-1 training te volgen. 

Lees meer over:

Tips & tools voor leidinggenden

Ontvang maandelijkse inspiratie om als leidinggevende verder te groeien via mijn GedachtenGoed. 

Ja, ik wil GedachtenGoed ontvangen!