LeeuwenMoed

Het belang van bilaterale gesprekken

In veel organisaties is het een bekend fenomeen: het bilateraal gesprek, ook wel Bila of tweegesprek genoemd. Maar wie voert regelmatig zo’n gesprek met zijn of haar leidinggevende?

Meer dan alledaagse zaken

Een goed Bila gesprek gaat verder dan het praten over dagelijkse beslommeringen. Het kan de betrokkenheid van medewerkers aanzienlijk verhogen, zo blijkt uit onderzoek van Gallup. Laten we eens kijken naar waarom deze gesprekken zo belangrijk zijn en hoe je als leidinggevende een effectief Bila gesprek kunt voeren.

Diepgaande discussies

Een Bila gesprek is geen moment om koetjes en kalfjes te bespreken terwijl je elkaar schaapachtig aankijkt. Het is een kans om diepgaande discussies te voeren over de ervaringen van medewerkers binnen de organisatie.

Een goed uitgevoerd Bila gesprek draagt bij aan het begrip van wat er goed gaat en waar verbeteringen mogelijk zijn, niet alleen vanuit het perspectief van de medewerker, maar ook vanuit het bredere organisatiebelang.

Impact op betrokkenheid

Onderzoek toont aan dat deze gesprekken daadwerkelijk impact hebben op de betrokkenheid van medewerkers. Betrokken medewerkers zijn over het algemeen meer tevreden, productiever en meer toegewijd aan hun werk.

Het regelmatig voeren van een Bila gesprek is dus niet alleen een investering is in de relatie tussen leidinggevende en medewerker, maar ook in de algehele prestaties van het team en de organisatie.

Belangrijke vragen tijdens een Bila gesprek?

  • Hoe ervaar je jouw werkzaamheden binnen de organisatie?

Dit opent de deur voor medewerkers om hun persoonlijke ervaringen en uitdagingen te delen.

  • Wat gaat al goed en wat kan naar jouw en onze mening beter?

Het benoemen van successen en mogelijke verbeterpunten zorgt voor een constructieve dialoog.

  • Wat heb je nodig om je werk (nog) beter te doen?

Door de vinger te leggen op concrete behoeften, kan de leidinggevende ondersteuning bieden en de werkomgeving verbeteren.

  • Hoe staat het met je doelen en wat heb je nodig om ze te bereiken?

Het bespreken van individuele doelen bevordert niet alleen de persoonlijke ontwikkeling maar draagt eveneens bij aan de algehele doelstellingen van de organisatie.

  • Hoe kunnen wij jouw werkplezier vergroten?

Plezier hebben in het werk is cruciaal voor de motivatie van medewerkers. Het bespreken van manieren om het werkplezier te vergroten, draagt bij aan een positieve werkomgeving.

Meer weten? Leeuwenmoed biedt expertise

Voor leidinggevenden die meer willen weten over het voeren van effectieve Bila gesprekken, biedt Leeuwenmoed de nodige expertise.

Neem contact op via telefoonnummer 06-128 62 184 of stuur een e-mail naar info@leeuwenmoed.nl voor meer informatie.

Investeren in groei en welzijn van team en organisatie

Het voeren van goede Bila gesprekken is niet alleen een vaardigheid, maar het is ook een investering in de groei en het welzijn van zowel individuele teamleden als de organisatie als geheel.

Veel succes met het versterken van de banden binnen jouw team!

Bel: 06 128 62 184 voor meer informatie of neem contact op.

Vind je het leuk mijn GedachtenGoed te ontvangen per mail (gemiddeld 1x per maand)? Meld je hiervoor aan via het formulier hieronder. 

 

Ja, ik wil GedachtenGoed per mail ontvangen!