LeeuwenMoed

Pleidooi voor gezond verstand versus procedures

In de competitieve schaatswereld, waar milliseconden het lot van atleten bepalen, speelde zich een opmerkelijk tafereel af tussen Simon Kuipers en Shani Davis. Hoewel Kuipers aanvankelijk als winnaar werd aangemerkt, nam een onverbiddelijk systeem een controversiële beslissing op basis van een procedure.

De beslissende procesregel

De sensor negeerde de schaats van Kuipers, en tot verbazing van velen gaf het systeem de overwinning aan Davis. Het zou logischer zijn geweest om Kuipers als winnaar aan te wijzen en na zorgvuldige overweging, werd terecht Kuipers als winnaar aangemerkt. Een opluchting voor de sport, zou je denken. Maar hier begon het verhaal pas echt.

Blinde gehoorzaamheid en gevolgen

Deze gebeurtenis onthulde het gevaar van blindelings vasthouden aan procedures. Kuipers verloor zijn medaille door een technische nuance die de sensor niet oppikte. De sport, waar eerlijkheid en snelheid zouden moeten zegevieren, werd gegijzeld door rigide regels.

Het lange gevecht voor gerechtigheid

Kuipers diende bezwaar in tegen deze onrechtvaardige beslissing. Na twee maanden van onzekerheid kreeg hij gelijk, niet omdat hij als eerste de finishlijn passeerde, maar omdat de scheidsrechter hem op het wedstrijdformulier als winnaar had aangemerkt. Een schrale overwinning waar logica en realiteit op de tweede plaats kwamen.

Pleidooi voor gezond verstand en menselijkheid

Dit schaatsdrama dient als een krachtig voorbeeld van hoe procedures het gezond verstand en menselijke realiteit kunnen overschaduwen. Procedures zouden dienend moeten zijn, niet overheersend. Wanneer de reden achter een procedure niet begrijpelijk aan mensen kan worden uitgelegd, moeten er ernstige zorgen ontstaan.

Breder Perspectief: toeslagenaffaire en organisatorische verdraaiingen

Dit incident roept herinneringen op aan bredere kwesties, zoals de toeslagenaffaire, waar bureaucratische regels mensen in de steek lieten. Het illustreert ook organisaties die procedure boven logisch verstand stellen.

Oproep tot gezond verstand en menselijkheid

Laten we gezamenlijk pleiten voor het prioriteren van gezond verstand en menselijkheid. Procedures moeten ons dienen, niet overheersen. Laten we niet vergeten waarom regels bestaan: om eerlijkheid, rechtvaardigheid en de menselijke maat te waarborgen.

Benieuwd naar de wedstrijd tussen Kuipers en Davids in 2012? Bekijk hier de video

Geïnspireerd op een verhaal in het boek Verdraaide organisaties. Een aanrader wat mij betreft. 

Meer weten? Leeuwenmoed biedt expertise

Hoe worden procedures geïntegreerd in jouw organisatie en hoe moet je hiermee omgaan als leidinggevende?

Neem contact op via telefoonnummer 06-128 62 184 of stuur een e-mail naar info@leeuwenmoed.nl voor meer informatie.

Bel: 06 128 62 184 voor meer informatie of neem contact op.

Vind je het leuk mijn GedachtenGoed te ontvangen per mail (gemiddeld 1x per maand)? Meld je hiervoor aan via het formulier hieronder. 

Ja, ik wil GedachtenGoed per mail ontvangen!