LeeuwenMoed

De juiste snaar

LeeuwenMoed

De juiste snaar maakt blijer!
Ik speel elektrische gitaar. Ja, toegegeven; naast coach ben ik ook een rocker. Lang geleden leerde ik gitaar spelen. Hoe ik mezelf aanleerde? Met heel veel te oefenen! Speel ik een akkoord die nergens naar klinkt? Dan speel ik die nooit meer. Speel ik een akkoord die ge-wel-dig klinkt? Dan gebruik ik die vaker. Als iemand enthousiast is over mijn gitaarspel en dat ook vertelt, voel ik me trots. Dat geeft me energie! Klinkt dat logisch? Ja, dat is het ook!

Complimenteren
Een compliment krijgen is altijd fijn en dat geldt ook voor jouw medewerkers. Schrijver en auteur van managementboeken Ken Blanchard zegt het zo: “Zorg dat je als leidinggevende mensen betrapt als ze de juiste dingen doen en geef ze een welgemeend compliment.”

Bestraffen
Het tegenovergestelde van complimenteren is bestraffen. Krijgt iemand een berisping dan voelt hij zich rot en is voor even uit het lood geslagen. Nog een negatieve bijkomstigheid van bestraffen? Mensen onthouden zo’n nare boodschap beter dan een goede, wat voortkomt uit een oerinstinct. Ga jezelf maar eens na; wat onthoud jij beter? Goed of slecht?

Effect van bestraffen
Geef je één van je mensen een berisping, dan heb jij als leidinggevende misschien je gram gehaald. Echter, doe je dat regelmatig, dan verlies je ten eerste de verbinding met elkaar en ten tweede creëer je een cultuur waarin mensen zich richten op het voorkomen van straf. Uiteindelijk kiezen ze alleen nog de veilige weg en komen niet meer uit hun comfortzone.

Geef schouderklopjes
Vertoont jouw medewerker nieuw gedrag waar jij blij van wordt, geef hem dan direct een welgemeende schouderklop. Zo’n moment is goud waard en benut hem daarom ten volle! Als je dat doet, koppel je gewenst gedrag aan een plezierige ervaring.

Oprecht complimenteren
Zo’n positieve bekrachtiging kan lang doorwerken en is veel krachtiger dan bestraffen. En wees eerlijk; voor jou is het veel leuker en inspirerender te complimenteren dan te bestraffen. Wat wel telt bij het uitdelen van zo’n pluim; hij moet oprecht zijn. Complimenteren mag en moet geen kunstje worden. Vind je het lastig zo’n compliment te geven? Hoe je dat het best kunt doen en welke manier bij jou past, is te leren in de cursus Leidinggeven op de werkvloer en leidinggeven op kantoor.

Heb je vragen over deze GedachtenGoed of wil je meer weten over de cursus?

Bel: 06 128 62 184 voor meer informatie of neem contact op.

Hartelijke groet en graag tot mijn volgende GedachtenGoed.