LeeuwenMoed

3 tips om succesvol te veranderen binnen jouw team of organisatie

Succesvol veranderen binnen team of organisatie? Leeuwenmoed voor succesvol leidinggeven

Al eens van loss aversion gehoord? Dit principe komt uit de psychologie en gedragseconomie dat zegt dat mensen sterker reageren op verlies dan op winst. Simpel gezegd: het pijnlijke gevoel van iets verliezen is heftiger dan het fijne gevoel van iets winnen.

Een voorbeeld van loss aversion

Bijvoorbeeld, als je 100 euro verliest, voelt dat vaak slechter dan dat het winnen van 100 euro goed voelt. Dit principe kan verklaren waarom mensen soms voorzichtig of risicomijdend zijn; ze willen liever verliezen vermijden dan winst maken.

Een voorbeeld van present bias

Nog een principe dat ik graag deel is Present Bias. Dit principe dat eveneens uit de psychologie en gedragseconomie komt, zegt dat mensen de voorkeur geven aan onmiddellijke beloningen boven toekomstige beloningen. Simpel gezegd: wat je nu kunt krijgen, voelt aantrekkelijker dan iets wat je later kunt krijgen, zelfs als dat latere iets meer waard is.

Bijvoorbeeld, als je de keuze hebt tussen nu 10 euro krijgen of over een maand 15 euro krijgen, kiezen veel mensen voor de 10 euro nu, zelfs al is het financieel slimmer om te wachten. Dit principe kan verklaren waarom mensen soms moeite hebben met sparen of het uitstellen van uitgaven.

Het kennen van deze principes kunnen je helpen bij het doorvoeren van belangrijke veranderingen in je team of organisatie.

Hier zijn de 3 tips

  • tip 1

Begrijp dat we een afkeer hebben van verlies. Als een verandering betekent dat we iets verliezen, moeten we daar rekening mee houden, vooral als de voordelen pas later komen.

  • tip 2

Maak een analyse van het mogelijke verlies vooraf. Denk na over wat de betrokkenen zullen verliezen door de verandering en bedenk manieren om hen tegemoet te komen. Op die manier kun je anticiperen op mogelijke weerstand en meer steun krijgen voor de verandering.

  • tip 3

Bespreek wat er verloren gaat als je niet verandert. Als het verlies van niet veranderen groot is en echt wordt gevoeld, wordt vasthouden aan het oude minder aantrekkelijk.

Deze tips zijn handig, of je nu voor een belangrijke verandering staat met je team of organisatie, of in je persoonlijke leven. Want dit principe geldt in beide gevallen.

Wil je meer weten over het versterken van jouw leiderschap en hoe je een gezonde werkomgeving kunt creëren, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik sta  klaar om vrijblijvend met je in gesprek te gaan en je te ondersteunen op je leiderschapsreis. Bel 06-128 62 184 of stuur een e-mail naar info@leeuwenmoed.nl voor meer informatie.

Een leiderschapstraining kan op maat worden gemaakt voor jouw organisatie, en het is tevens mogelijk om een persoonlijke 1-op-1 training te volgen. 

Lees meer over:

Tips & tools voor leidinggenden

Ontvang maandelijkse inspiratie om als leidinggevende verder te groeien via mijn GedachtenGoed. 

Ja, ik wil GedachtenGoed ontvangen!